Főzd Magad Soványra

Ketogén receptek Felhő és Rea konyhájából

Itt a spárga szezon egészséges és finom is, főleg ahogy mi készítjük!

2019. április 10. 23:22 - Főzd Magad Soványra

Farkassügér filé fehér és zöld spárgával hollandi mártásban

Végre itt a tavasz, kizöldült a természet és a veteményesek is. Tele piac hétről hétre finomabb friss zöldségekkel. Az áprilissal megérkezett a spárga szezon is. Nekem nagy kedvencem régóta, Rea csak most ízlelgeti, de tetszik neki határozottan. Gyógyító hatása miatt már az Ókorban is nagyra becsülték Egyiptomban, de csak a Rómaiak kezdték el bevezetni a kulináris élvezetek közé, nekik köszönhetően kezdett elterjedni a kontinensen. Egészen a XX. század elejéig csak főúri kiváltságnak számított a fogyasztása. A XX. században aztán beindult nagyüzemi termesztése a világon mindenhol, Németországban nemzeti ételnek számít, de a legtöbbet őshazájában, Kínában termelik és fogyasztják. Jótékony tulajdonságai miatt sokáig gyógyszerként tekintettek rá, enyhe vízhajtó hatása van ezért kedvezően befolyásolja keringési rendszert. Mindemellett 92%-a víz, ezért nagyon kevés kalóriát tartalmaz és alacsony a szénhidrát és zsír tartalma, továbbá rendkívül gazdag káliumforrás is. Szóval a ketogén étrendünkbe maximálisan beillik. Fogyasztják sültekhez, de halakhoz is kiváló, elengedhetetlen társa az egyik alapmártás, a hollandi mártás. Mi most egy ilyen receptet készítettünk el. Halnak farkassügért választottunk ami szintén nagyon egészséges és persze finom is. Az egyik 4 betűs áruházláncban egy ideje lehet kapni egyben is filében is, most az utóbbi került a serpenyőnkbe, spárgából pedig fehér is és zöld is.

farkassuger_spargaval_montazs.jpg

Hozzávalók:
A hollandi mártáshoz

4 tojás sárgája
100 gramm vaj
1 teáskanál só,
1 mokkáskanál bors
egy fél citrom leve

500-500 gramm fehér és zöld spárga
4 farkassügér filé egyenként kb. 150 gramm

Elkészítés:

Elsőként a mártást készítjük el, amitől sokan félnek, de nem kell megijedni, kis odafigyeléssel bárki el tudja készíteni.
Felteszünk egy közepes edénybe vizet forrni, de nem várjuk meg amíg felforr, csak gyöngyöznie kell. Közben a vajat megolvasztjuk és félretesszük hűlni, ha tudományosan akarjuk elkészíteni akkor lehet dekantálni is vajat, erről majd egy másik bejegyzésben ejtünk több szót. A tojásokat kettéválasztjuk, most csak a sárgáját fogjuk felhasználni (a fehérjét eltesszük a hűtőbe). Egy keverőtálba tesszük a 4 tojássárgáját, két evőkanál vizet adunk hozzá és turmixgéppel pár perc alatt habosra verjük.

A keverőtálat a gyöngyöző vizet tartalmazó edénybe tesszük, úgy hogy semmiképpen ne érjen bele az alja a vízbe, majd 3-4 perc folyamatos keverés mellett egy kézi habverővel szép vastagra keverjük a mártást. Vigyázzunk, hogy közben a víz alatta ne forrjon fel, mert akkor rántotta lesz belőle. Ezután levesszük a gőzről és folyamatos keverés mellett apránként hozzá adjuk az olvasztott vajat, a sót, borsot és citromlevet. A mártás elkészült, félretesszük.

Következnek a spárgák. A fehéret mindig meg kell pucolni a fejénél (virágánál) kihagyunk 3-4 cm-t majd lefelé húzva pucoljuk, a zöldeket csak megmossuk és az aljáról a fás részeket eltávolítjuk, ezt természetesen a fehérekről is. A spárga okos növény, ha megfogjuk a szárát pont ott törik el ahol a fás rész vége van. Lehet főzni is, de mi a zöldségeket többnyire párolóban szoktuk elkészíteni így roppanósabbak maradnak. Az elkészítési idő ugyanannyi mindkét eljárás esetében 12-14 perc. Ha főzzük akkor a vízbe 1 teáskanál sót teszünk és egy mokkáskanál eritritet (vagy más édesítőt), párolóban csak sózzuk. Ha főztük akkor elkészülés után azonnal kivesszük és hideg vízbe tesszük tálalásig, hogy roppanós maradjon és nehogy túlkészüljön.

Következik a hal. Mi most filéből dolgozunk tehát nem kell vele semmit se csinálnunk, konyhakészen kapható. Sózzuk, fűszerezzük mindkét oldalát, ezt mi egy speciális keverékkel tesszük amiben van tengeri só, tarka bors, fehér bors, mustármag, szárított petrezselyem, kapor, koriander, citromhéj, vöröshagyma és póréhagyma. A halat vajban szoktuk sütni, úgy finomabb szerintünk.

Egy kellő nagyságú serpenyőben elkezdjük óvatosan melegíteni a vajat nehogy megégjen. Ha elég meleg már, akkor 4 gerezd fokhagymát összeroppantva beleteszünk, majd a filéket bőrrel lefelé. Közepesnél kicsit magasabb lángon 4 percig sütjük a bőrős oldalát majd megfordítjuk és 3 percig sütjük a másik oldalát. Tálalásnál a filéket bőrrel lefelé a tányérra tesszük a spárgákat vele párhuzamosan elrendezzük és ízlés szerinti hollandi mártássál leöntjük. Jó étvágyat!

Ps: Rea azt üzeni a mártással ne spóroljatok!

56883541_304724836872962_8055060169777741824_n.jpg

Főzd magad soványra!
Felhő

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://fozdmagadsovanyra.blog.hu/api/trackback/id/tr3814757225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása