Főzd Magad Soványra

Ketogén receptek Felhő és Rea konyhájából

Ketogén kalács egy kicsi bűnnel, a mazsolával

2019. április 23. 21:11 - Főzd Magad Soványra

mazsolas_kalacs.jpgA mi családunkban kelesztett édes, vaníliás-citromhéjjas-mazsolás kalács készül a húsvéti sonkás menühöz. Amióta Felhővel együtt vagyunk, sikerült őt is "megfertőznöm" ezzel a szokással. Az idei húsvét már a ketogén életmód mellett köszöntött ránk, így a hagyományos kalács helyett ki kellett találnom valamit.

A ketogén süteményfélékhez rendszerint alacsony szénhidráttartalmú magliszteket vagy őrölt magokat lehet használni. Így viszont az élesztős tésztákat kb. elfelejthetjük. Korábban többször próbálkoztam különböző módszerekkel, de az eredmény siralmas volt. 

Arra gondoltam,

hogy a vaníliás-citromhéjjas ízhatáshoz a mandula viszonylag semleges íze jól fog illeni, viszont a mandulaliszt már megviccelt párszor, mert szeret kiszáradni és időnként megkövülni is akár. Szóval sokat agyaltam mi legyen a megoldás.

Épp az egyik nagyobb hypermarketben keresgéltem, amikor megláttam a darált mandulát. Mivel a darált dióval remek tapasztalataim voltak korábbról, fellelkesültem és az alábbi receptet gondoltam ki. Igen tudom, hogy a mazsola nem ketogén (több, mint 71 gramm szénhidrát van 100 grammjában - jááj!), de ezt a bűnt most megengedtük magunknak. Kivételesen. De ez elhagyható ha te keményebb vagy, mint mi. Vagy ha úgyis az ünnep után sütöd csak meg, hiszen akkor már úgysincs kifogás a kilengés miatt.

Az eredmény még engem is meglepett, hihetetlenül finomra sikerült. Amikor pedig Felhő arca felragyogott az első falat után... na az megfizethetetlen. :)

Tudom, más bloggerek már az ünnepek előtt kifejlesztik és közzéteszik az ünnepi recepteket, de mi még nem vagyunk ilyen tudatos szerkesztők. Szóval bocsi, hogy későn szólok. Viszont a jó hír, hogy megpirítva és kis vajjal megkenve maga az álom, szóval nem kell a következő húsvétig várnod vele, hogy kipróbáld.

Hozzávalók egy 25x11 centiméteres dobozformához
55 gramm kókuszzsír
20 gramm eritrit
1 evőkanál vanília aroma
3 tojás szétválasztva
1 citrom reszelt héjja
200 mililiter Cocomas kókusz tejszín
200 gramm darált mandula
60 gramm kókuszliszt
1,5 kávéskanál sütőpor
1 marék alaposan megmosott mazsola (elhagyható, nem ketogén alapanyag!)

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. Egy másik tálban habosra keverjük a kókuszzsírt az eritrittel, hozzáadjuk a vanília aromát, a kókusz tejszínt és a tojás sárgáját, majd tovább keverjük. Amikor már homogén, akkor hozzákeverjük a darált mandulát, a kókuszlisztet és a sütőport. Ezzel elkeverve egy sűrű masszát kapunk. Ehhez a masszához apránként hozzá adjuk a felvert tojáshabot és óvatosan beleforgatjuk (így fellazítjuk a tésztánkat), a legvégén hozzákeverjük a mazsolát is. A dobozformát kibéleljük sütőpapírral, belekanalazzuk a tésztát, a tetejét elsimítjuk és 170 fokon kb. 50 perc alatt megsütjük. Akkor készült el, amikor a teteje kicsit megbarnult és ha beleszúrunk egy fogpiszkálót, akkor az a kihúzás után nem marad ragacsos.
Ha elkészült, még melegen kiborítjuk a dobozformából és rácson hagyjuk kihülni.
(Ha a kiborítást követően úgy tűnik, hogy alul túl világos a kalácsunk, akkor a doboz forma nélkül, a sütő középső rácsán még sütjük egy kicsit.)

mazsolas_kalacs.jpg

Főzd magad soványra!

Rea

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fozdmagadsovanyra.blog.hu/api/trackback/id/tr614779046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása