Főzd Magad Soványra

Ketogén receptek Felhő és Rea konyhájából

Ketogén lasagne - nem hízlal és finomabb, mint az eredeti

2019. április 09. 09:01 - Főzd Magad Soványra

lasagne_montazs_keto.jpgA ketogén és lowcarb diétákban a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy azokat az ételeket, amiket korábban imádtunk, de az alkotóelemei miatt most már nem akarunk megenni, hogy tudnánk úgy újra gondolni, úgy hogy az megfeleljen a diétánknak és finom legyen. A lasagne is olyan, amiről magunk sem gondoltuk, hogy ennyire finom lesz. (Mondjuk azt sem gondoltam korábban, hogy ekkora lelkesedéssel tölt el, hogy hogy tudok új ételeket fejleszteni a megszokottakból.)

Úgy tűnik, a cukkini tésza helyett használva itt is bevált nem csak a zoodle esetén. Szerencsére az évnek ebben a szakában már elég jó áron kapható ahhoz, hogy ne kelljen az ára miatt visszafogni magunkat. Kettőnknek egy 25x11 centis doboz formát használtam, a recept az ehhez szükséges mennyiségeket tartalmazza. Mondjuk jobb is

volt, hogy nem csináltam nagyobb mennyiséget, mert akkor tuti, hogy pukkadásig ettem volna magam. Így is kicsit többet falatoztam, mint amennyit kellett volna. (Legközelebb tuti, hogy dupla adagot csinálok :) )

Hozzávalók egy 25x11 centiméteres dobozformához

400 gramm darált sertéshús
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
400 gramm konzerv paradicsom
2 teáskanál szárított bazsalikom
1 teáskanál szárított kakukkfű
1/2 teáskanál szárított majoranna
2 babérlevél
1 közepes cukkini
9 evőkanál krémsajt (rétegenként 3-3)
3 marék reszelt sajt
olivaolaj
1/2 teáskanál só
1 teáskanál ételízesítő
2 bogyó édesítő (opcionális)

Elkészítés

A cukkinit hosszában vékony szeletekre vágjuk egy zöldséghámozóval.
Kevés olivaolajon üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát. Erre rátesszük a darált húst és addig pirítjuk, ameddig itt-ott barnulni kezd. Ekkor beleroppantjuk a fokhagymát, belekeverjük a zöldfűszereket és a babérlevelet. Pár percig tovább pirítjuk, majd ráöntjük a konzerv paradicsomot. (Pár hét múlva, amikor már lesz jó fajta szabadföldi paradicsom, akkor azt fogom felkockázni és rátenni, de ilyenkor még be kell érni a konzervvel.) Megsózzuk és  beletesszük az ételízesítőt. Miután már pár perce rotyog megkóstoljuk és attól függően mennyire savanyú a paradicsomunk teszünk bele 1-2 bogyó ételízesítőt. Alacsony lángon addig rotyogtatjuk, ameddig a víz nagy része elpárolog. (A cukkini a sütés hatására levet fog ereszteni és nem akarjuk, hogy leveses legyen, ezért kell egy kissé "lesütni" a paradicsomos szószt.)

lasagne_reteg_keto.jpgEzután a dobozformába sütőpapírt tettem, de ez bátran elhagyható, nem lett ragacsos az eredmény.
Szóval rétegezzük az alkotóelemeket. A forma aljába kevés oliva olajat kenünk, erre hosszában, kissé fedésben ráfektetjük a cukkini szeleteket, úgy hogy csakorlatilag két réteget kapjunk. Ezt beborítjuk a paradicsomos húsos masszával kb. fél centi vastagon. Erre teszünk 3 evőkanál krésmsajtot és kissé szétkenjük ahogy az eredeti lasagne esetén a besamel mártással tennénk. Erre szóunk egy réteg reszelt sajtot (én most füstölt edamit használtam, meglepően jól áll az enyhe füstös íz ennek az ételnek). Majd újra cukkini réteg, rá a húsos massza, a krémsajt és a reszelt sajt. Erre jöhet még egy ugyanilyen réteg (nekem itt telt meg a dobozforma), de a tetejére jöhet egy vastagabb réteg sajt.

 

200 fokos sütőben addig sütöttem, ameddig a teteje szépen megpirult. Mivel minden alapanyag sütés nélkül is ehető lenne, ezért mehet magas fokozaton, nem kell aggódni, hogy valami nem puhul meg, mint az eredeti receptben a tészta. 

lasagne_keto.jpg

Főzd Magad Soványra!
Rea

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fozdmagadsovanyra.blog.hu/api/trackback/id/tr7014749663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása