Főzd Magad Soványra

Ketogén receptek Felhő és Rea konyhájából

Vajban sült lazacderék fokhagymás leveles spenóttal

2019. március 24. 21:42 - Főzd Magad Soványra

előkészítési idő: 5 perc elkészítési idő: 15 perc
hozzávalók 2 főre:
2x200 gramm lazacderék
600gramm leveles spenót
100 gramm vaj
fokhagyma, só, tarka bors 

lazac_serpenyoben.jpgMielőtt megkezdjük a sütést, egy órával előbb vegyük ki a hűtőből a halat, hogy szoba hőmérsékletű legyen. A lazacfiléből szép egy forma nagyságú, 5x12 cm-es kb. 200 grammos szeleteket vágunk egy éles késsel. Mi meghagyjuk a bőrét is, de ha valaki nem szereti, akkor egy éles késsel óvatosan el lehet távolítani. Lehetőség szerint tengeri sóval, vagy valami hasonló jó minőségű sóval és tarka borssal ízlés szerint megszórjuk mindkét oldalát a filének. Egy serpenyőben 50 gramm vajat hevítünk, de nagyon óvatosan nehogy megégjen, mert akkor megbarnul a vaj! Amint elérte a sütéshez alkalmas hőfokot beletesszük a lazacfilét bőrével lefelé, két perc után megfordítjuk és további két percig sütjük a mások oldalát is. Amennyiben a szeletek vastagok akkor mindkét oldalát is befejezés előtt 30 másodpercig sütjük. Mi úgy szeretjük ha közepe még puha és csak óvatosan sült át. A fenti sütési időintervallumok ezen készültségi szintre vonatkoznak.

 

A spenótot alaposan megmossuk és salátacentrifugában kipörgetjük belőle a vizet. Használhatunk fagyasztott spenót is, de csak levelest! Ezt felhasználás előtt óvatosan szoba hőmérsékletűre olvasztjuk. Figyelembe kell vennünk, hogy párolás során a térfogata jelentősen lecsökken a friss spenótnak. Az ajánlott adag mivel egyedüli köretként fogyasztjuk kb. 300 gramm/fő. Javasolt egy nagyobb magasabb falú serpenyőben akár wokban párolni. 50 gramm vajat hevítünk, majd beleteszünk ízlés szerint vékony szeletekre vágott fokhagymát, amit kicsit megfuttatunk a vajon ügyelve, hogy ne barnuljon meg se a vaj se a fokhagyma. Beletesszük a spenótot sóval és tarka borssal ízesítjük, majd 6-8 percig közepes hőfokon átpirítjuk, közben folyamatosan keverve.

Ügyesebbek csinálhatják párhuzamosan a lazacsütést és spenót készítést, ilyenkor a spenótot kell korábban indítani pár perccel.

Ahogy elkészült azonnal tálaljuk!  

lazac_spenottal.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fozdmagadsovanyra.blog.hu/api/trackback/id/tr7214714221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása