Főzd Magad Soványra

Ketogén receptek Felhő és Rea konyhájából

A titkos citromhabos tortám - ez is ketogén

2019. március 31. 23:17 - Főzd Magad Soványra

citromtorta_szelet.jpgMa lett 91 éves a nagymamám, holnap pedig anyu lesz 66, szóval ma családi bulit tartottunk. A családban kb. 20 éve én vagyok a "szülinapi tortakészítési szakreferens" (nem röhög, tudom hogy nincs ilyen, de akkor is van :) ) Akkor nyertem el ezt a feladatot, amikor először sütöttem citromhabos tortát. Azóta semmi mást nem hajlandó a család ezeken a napokon fogyasztani. Időnként még próbálkozom más ötletek feldobásával, amit szívesen megkóstolnak egyéb napokon, de szülinapra más nem jöhet szóba. Szerintük nem unalmas, állítólag így sem sütök elégszer... Hehe. Ezzel vitatkoznék, de felesleges. 

Bevallom, sokáig "recept-irigy" voltam ezzel az eggyel kapcsolatban. A tesóm korábbi barátnői például hiába kuncsorogtak érte, nem adtam. Pedig őt ezzel

bármikor le lehet venni a lábáról. (Tudom, nem volt szép dolog, de ez van.) Csak közeli családtagok kaphatták meg a receptet, de ők rendszerint kivárták, amíg inkább én megsütöm, szóval nem volt vetélytársam. :)

nagyi.jpgMa sokat beszélgettünk nagyival a hosszú élet titkáról és hogy mitől van ilyen jól. (Szerinte már nincs olyan jól, hiszen 3 napig is eltart, mire felássa a kertet, pedig régen egy is elég volt hozzá. Őrület, mi?! A képen ő szerepel, szerinted 91 évesnek néz ki?) Ezért arra gondoltam én is jobb ember leszek kicsit és megosztom a nagyvilággal az eddig titkos citromhabos torta receptjét.

Persze ez már egy sokadik változat. Eredetileg tejszínnel készült (ha jobban tetszik csinálhatod úgy), de mióta a lányomról kiderült hogy tejérzékeny (laktóz és kazein is, szóval csak a növényi tejek jöhetnek szóba), azóta kókukusztejszínnel csinálom. Amióta pedig mi ketogén diétán vagyunk Felhővel, azóta a citromos rész zselésítéséhez étkezési keményítő helyett zselatint használok.

 

Hozzávalók egy 28 cm-es tortaformához
A tésztához
175 gramm margarin vagy kókuszzsír
175 gramm eritrit
4 egész tojás
1 evőkanál vanília aroma
250 gramm darált dió
2 teáskanál sütőpor
100 gramm finomra reszelt cukormentes étcsokoládé (pl. Torras)
2 evőkanál kakaópor

A krémhez
2 citrom reszelt héja
4 citrom leve
8 "bogyó" süssina (édesítő)
2 teáskanál zselatin
600 ml Cocomas kókusz krém

 Először a tésztát készítjük el. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy keverőtálban habosra keverjük a margarint (vagy kókuszzsírt) az eritrittel, hozzáadjuk a tojásokat, a vanília aromát és a száraz hozzávalókat. Egynemű masszává keverjük, majd egy sütőpapírral kibélelt 28 cm-es kapcsos tortaforma alján egyenletesen elsimítjuk. A formát a sütőbe tesszük és 180 fokon 40 percig sütjük, majd 10 percig a kikapcsolt sütőben, az ajtót résnyire kinyitva hagyjuk. Ezt követően egy késsel elválasztjuk a süteményt a forma falától, eltávolítjuk a forma oldalát és hagyjuk kihülni a lapot.
Ha készítettél már liszt nélküli magkeverékes süteményt, akkor tudod, hogy semmi rugalmasság sincs bennük. Szóval a legnagyobb kihívást a megsült tészta kettévágása fogja okozni. Nagyon éles, lehetőleg recés, hosszú pengéjű kést válassz és legyél nagyon türelmes. Ha mégis eltörne ne aggódj, majd a krém összefogja.

A krémhez a citrom héját és levét az édesítővel és a zselatinnal egy kis lábosban folyamatos keverés mellett felforraljuk. Amint forr, vedd le a tűzről és hagyd kihülni szobahőmérsékletűre. (Én rendszerint sietek és ezért hideg víz fürdőbe teszem a lábast, úgy gyorsabb.) Ezután hűtőszekrénybe tesszük és kb. 5 percenként átkeverjük. Addig kell hűteni, ameddig olyan állagú lesz, mint egy sűrűbb hajzselé. Közben a Cocomas-t (vagy ha te tejszínt használsz akkor azt) kemény habbá verjük.

Ha minden a fentiek szerint elkészült, a citromzselé felével megkenjük az egyik tortalapot. Utána 10 percre a fagyasztóba tesszük. (Ha ott nincs elég helyed, akkor fél órára a sima hűtőbe is teheted.) Közben a maradék citromzselét óvatosan elkeverjük a felvert habbal. A zselével megkent lapot kivesszük a hűtőből és a citromos hab felével megkenjük. Rátesszük a másik tortalapot és maradék habbal először az oldalát majd a tetejét egyenletesen bevonjuk. Díszítésnek pirított mandulaforgácsot vagy apróra vágott és megpirított diót szórunk.

A gyertyákkal együtt így fog kinézni:

citromtorta.jpg

Főzd magad soványra!
Rea

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fozdmagadsovanyra.blog.hu/api/trackback/id/tr4114730481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása