Főzd Magad Soványra

Ketogén receptek Felhő és Rea konyhájából

Főzd Magad Soványra - kezdetek

2019. március 24. 19:53 - Főzd Magad Soványra

Mindig is szerettük a finom ételeket. A nagyi főztjét a piros lábosból, a 8 fogásos degusztációs menüt a flancos éttermben, a fater marhapörköltjét a bográcsból, a kerti grillezést a haverokkal és minden jót a saját konyhánkból. Imádunk főzni. Imádunk enni. És ez meg is látszott rajtunk.

Előbb Rea kezdett különböző low carb diétákba, amivel mindig sikeresen lefogyott, de ezt fogyókúraként kezelte és amikor abbahagyta mindig visszahízott. Aztán jött 2018 karácsonya

és a nagy családi zabálások ideje megint. Majd ezt követte az új év és az ilyenkor szokásos fogadalmak ideje (amit mi persze soha nem tettünk). Egy ideje már foglalkoztaott minket az "életmód váltás" gondoltata, de úgy tényleg komolyan. Aztán jött a határidő egyezetetése, kitalállása, csúsztatása. Elterveztük, hogy a kezdésig még milyen ételeket fogounk megfőzni, amit  utána vagy soha többet nem eszünk (legalábbis olyan formában, olyan összetevőkkel), vagy majd csak hoszzú idő elteltével.

2019. január 15 volt a dátum amit kitűztünk a kezdéshez. Napi maximum 20 g szénhidrát, hozzá jó minőségű zsírok és sok fehérje (5% szénhidrát 75% zsír és 20% fehérje az arány). Felhőnek volt ez komlyabb kihívás, mivel ugye Rea már korábban többször tartott hosszabb-rövidebb ideig sikeres low carb és ketogén diétát.

Szóval január 15-től se kenyér, se tészta, se cukor, se liszt, se krumpli, se rizs... és csak napi 20g szénhidrát.

lista.jpgÍrtunk egy listát azokról az alapanyagokról, amiket felhasználhatunk étkezésre és ételkészítésre. Ez a lista tartalmazta az egyes élelmiszerek szénhidrát tartalmát is. Rea kitette a hűtő ajtóra. Előkerült a grammos konyhai mérleg is és elkezdődött az első nap. Előtte persze alapos listaírás és bevásárlás.

Az első hetekben minden elfogyaszott élelmiszer pontos kimérése és naplózása, precízen figyelve nehogy túlszaladjon a napi 20g szénhidrát tartalom. Meglepően könnyen ment Felhőnek is, aki pár nap alatt már fejből tudta jó néhány rendszeresen fogyasztott élelmiszer szénhidráttartalmát, Reának már természetesen volt rutinja benne. Első hét után elkezdtünk azon gondolkodni, hogy a fogyasztható alapanyagokból, miként tudunk változatosan - korábbi gasztromnómia iránti rajongásunkat fenntartva - az életmódunknak megfelelő ételeket készíteni itthon.

Jó ezen sokat dobott a Felhő áltlal már régóta vágyott karácsonyra kapott souvide eszköz is. Miután a mérleg is napról napra kevesebbet mutatott megjött a lelkesedés és a motiváció is, ami oda vezetett, hogy így két hónap távlatából elmodhatjuk életmódot váltottunk és sokkal egészségesebben élünk.Meg persze folyamatosan fogyunk.

Ez a váltás persze jár bizonyos dolgokról való lemondással, de semmiképp nem sanyargatjunk magunkat, ugyanúgy finomakat eszünk, együtt fözünk mint eddig, csak kicsit máshogy. Ezt szeretnénk veletek megosztani ezen a blogon.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fozdmagadsovanyra.blog.hu/api/trackback/id/tr2814713967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása