Főzd Magad Soványra

Ketogén receptek Felhő és Rea konyhájából

Homár paradicsomos zoodle-val avagy Keto De Luxe!

2020. január 16. 23:15 - Főzd Magad Soványra

Ünnepelünk ma. Pont egy évvel ezelőtt kezdtem el akkor még úgy gondoltam a  fogyókúrát ketogén étrenddel, amiből mára teljes életmódváltás lett. Az eredmény pedig 50kg súlyveszteség egy év alatt mondhatom azt, hogy kis odafigyeléssel bizonyos ételekről és alapanyagokról való lemondással, de könnyedén. Az elmúlt egy év tapasztalatairól és tanulságairól majd egy másik – külön ennek szentelt - bejegyzésben fogok beszámolni.

Az ünnepi vacsora pedig a kedvencem a homár, ami az egyik 4 betűs áruházláncban alkalmanként kapható 350g-os kiszerelésben (ami egy embernek pont elég) viszonylag méltányos áron. Szeretném megnyugtatni az állatvédőket természetesen már fagyasztott állapotban, egészen pontosan egy jégtömbben. Tehát eltekinthetünk a kanibálok kedvenc szokásától az élve főzéstől. Ami azért terjedt el bevett konyhai gyakorlatként - mert amikor 150-200 évvel ezelőtt a tengerpartok környékén legszegényebbek eledele volt a „tenger csótánya” – a hűtési technológiák igencsak kezdetlegesek voltak. A homár testében pedig rengeteg vele szimbiózisban élő baktérium van (ugyanúgy, mint az emberében) amelyek a gazdatest elpusztulása után kegyetlen iramban elkezdenek szaporodni és olyan méreganyagokat kiválasztani amelyeket a főzés hője sem tud semlegesíteni. Szóval biztonságosabb élve megfőzni. Az állítólagos sikításról, amit főzéskor adnak ki csak annyit, hogy az állatnak nincs hangképző szerve, a „sikoly” valójában a hő hatására kitágult gyomorból a páncél résein át távozó levegő.

img_1850.jpg

Szóval ezt fogjuk most elkészíteni álolaszosan ugyanis a spagetti helyett zoodle-t készítünk hozzá cukkiniból, de a paradicsom szósz és minden más persze frankó lesz.

Hozzávalók:

2 db 350g-os fagyasztott De Luxe (így már gondolom sokan kitalálják a beszerzési forrást) homár

2 db közepes méretű cukkini

1 fej fokhagyma

1 db 350g-os koktélparadicsomkonzerv

1 fél csokor petrezselyem

2 dl halalaplé ( pótolhatjuk zöldség alaplével is)

1 teáskanál tengeri só

2 evőkanál olívaolaj

img_1851.jpg

Elkészítés:

Elsőként a zoodle-t készítjük el. A cukkinit felspirálozzuk egy speciális eszközzel, amit a webről meg lehet szerezni igen olcsón. Egy nagyobb serpenyőben olíva olajat hevítünk majd a vékonyra vágott fokhagymát megkergetjük egy kicsit vigyázva, hogy ne hogy megégjen, mert akkor keserű lesz. Rádobjuk a cukkinispirálokat és 5 percig közepesnél kicsit nagyobb hőfokon megpároljuk, óvatosan sózzuk. Ha ezzel készen vagyunk akkor félretesszük a serpenyőt tartalmával együtt. Ha nagyon profik vagyunk, akkor csinálhatjuk egyszerre is két serpenyővel egyikben a zoodle-val, a másikban a homárral.

Következnek a homárok: amit szobahőmérsékleten hagyunk kiolvadni a csomagolásában. Kibontás után hosszában kettévágjuk egy éles késsel. Előveszünk egy akkora serpenyőt amiben kényelmesen elférnek. Olíva olajat hevítünk, majd fokhagymát kergetünk benne és jöhetnek a homárok, a vágott felükkel lefelé, előtte lehetőleg tengeri sóval meg sózzuk. Pár percig nagy fokozatunk megpiritjük őket majd felöntjük 2 dl hal alaplével és megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, majd fedő alatt közepes hőmérsékleten 12 percig pároljuk. Ha közben elfőne az alaplé pótoljuk. A végére szép szinte krémes állagú szósz keletkezik alatta, ha mindent jól csináltunk.

img_1855.jpg

Következik az összeállítás: elővesszük a zoodle-s serpenyőt, visszamelegítjük a tartalmát, majd egy egész közepes koktélparadicsom konzervet rá öntünk. Szépen összeforgatjuk a zoodel-val majd egyet rottyantunk rajta, de csak óvatosan nehogy túlkészüljön a zoodle. Ha szükséges akkor ízlés szerint sózzuk még. Tálaláskor a két fél homárt a tányér szélén helyezzük el a közepére pedig a zoodel-t halmozzuk, akár egy tálalógyűrű segítségével, de nyugodtan lehet csak úgy, rusztikusan is. Jó étvágyat!

img_1862.jpg

 

Főzd magad soványra!

Felhő

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://fozdmagadsovanyra.blog.hu/api/trackback/id/tr8615413322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.